Volwassenen

Atelieropleiding: Fotokunst

Vertrekkende vanaf nul, leer je fotografie kennen en hanteren als een uitdrukkingsmiddel, waarmee je je persoonlijke visie op de omgevende wereld kunt weergeven. De basisoefeningen zijn erop gericht dat je onmiddellijk ervaart dat bij elke foto steeds een aantal factoren samenspelen. Inhoudelijke, vormelijke en technische aspecten werken samen en maken de zeggingskracht van het beeld uit. Via gerichte oefeningen worden je de noodzakelijke vaardigheden bijgebracht. Vermits fotografie een vrij technisch medium is, is het belangrijk dat je deze techniek voldoende leert beheersen zodat je je uitdrukkingsmogelijkheden kunt vergroten. Techniek wordt echter niet gezien als een doel op zich, maar als een hulpmiddel om het “beeld” te realiseren. Je technische bagage wordt stilaan uitgebreid en je werkt - ook wat betreft inhoud en vorm - aan meer complexe opdrachten, waarbij steeds bewuster de nadruk ligt op fotokunst als artistiek uitdrukkingsmiddel. Je persoonlijke inbreng in het fotografische werk en de keuze van je eigen thema´s gaat een steeds grotere rol spelen. Zowel de analoge als de digitale werkwijze komen aan bod. De basis echter, het leren kijken en het belichten van de foto blijft gelijk, alleen de manier waarop het beeld geregistreerd en verwerkt wordt verschillen.

Digitaal:

  • Digitaal fototoestel en specifieke onderdelen, objectieven, lichtmeter, CCD, geheugenkaart, LCD scherm, pixels, resolutie, beeldformaten zoals JPEG, RAW, menu instellingen
  • Beoordeling van het digitale beeld op computerscherm via Adobe Bridge en verwerking en bewerking ervan via Adobe Photoshop.
  • Afdrukken via computer en printer van het digitale beeld, zodoende de verschillende print- papieren leren kennen.

Analoog:

  • Analoog fototoestel, objectieven, lichtmeter, film
  • Registratie van het beeld op film, negatiefmateriaal, verschillende soorten films.
  • Ontwikkeling van de film, het negatief proces in de donkere kamer.
  • Afdrukken van het negatief in de donkere kamer, het positief proces, soorten fotopapier.

Enkele voorbeelden van wat je zoal leert kennen:

Technisch: fototoestel: digitaal en analoog, objectieven, lichtmeter en lichtmeting, belichting, sluiter, diafragma, filmmateriaal, fotopapier, basistechnieken donkere kamer: negatief en positief proces, retoucheren, digitale verwerking via computer, fotobewerkingsprogramma´s, printers en printpapier, presenteren van afgewerkte foto´s.

Fototaal: visuele bestanddelen van de foto, cadrage, standpunt, lijnwerking, licht/donker, totaalbeeld, detail, herhaling, licht en sfeer, symboliek, contrast, vervreemding, anekdotiek, de samenhang binnen de fotografische reeks, de documentaire reeks, de reportage,

Analoog werken we in zwart wit, digitaal kan er ook in kleur gewerkt worden. Een eigen fototoestel, film (analoog) en fotopapier (analoog) of printpapier zijn zelf te voorzien.

Waar

Kasteel Meylandt, Meylandtlaan 20, Heusden-Zolder

Wanneer

  • 2 lesmomenten te kiezen uit:
  • maandagavond, dinsdagavond, vrijdagavond en zaterdag voormiddag
  • Lesgever: Arno Roncada

Lesuren

Avondlessen van 18u20 tot 22u00

Zaterdagvoormiddag van 08u50 tot 12u30

Onze andere ateliers

Verwittig me wanneer je terug kan inschrijven

Zin in een van onze opleidingen? Heb je interesse om de opleiding te volgen in een volgend schooljaar laat dan hier je e-mail adres achter en we zullen je persoonlijk uitnodigen voor het schooljaar 2019-2020.

Hoe inschrijven?

Via deze link vind je alle informatie over de manier waarop je je kan inschrijven

Het inschrijvingsgeld bedraagt 314 euro voor het schooljaar 2019-2020.

Indien je recht hebt op sociale vermindering, betaal je 132 euro.

Lees meer over
hoe inschrijven
.

----------

Uurroosters

Wanneer worden de lessen gegeven?