Volwassenen

Atelieropleiding: Beeldhouwkunst

Beeldhouwkunst is een kunst die gebaseerd is op ruimte en volume, je werkt dus in drie dimensies.

In het begin maak je een reeks basisoefeningen die stap voor stap de overgang maken van plat vlak (relief) naar rondplastisch. Zo verwerf je de eerste vaardigheden van opbouwen in klei en gips.

Je leert ruimtelijk werken. Je onderzoekt vorm en volume en maakt kennis met begrippen als ruimtelijkheid, massa, evenwicht, open vorm, gesloten vorm, textuur, structuur, ritme, contrast.

Ook oefen je de basisprincipes van het mouleren in, zodat je beelden kunt gaan afgieten. Alles komt aan bod: stukmoules en sluitstukken maken, hoe en waarom scheidingen maken, verstevigingen aanbrengen, hol en vol gieten.

De leerkracht geeft klassikale opdrachten, die echter steeds ruimte laten voor je persoonlijke benadering van het onderwerp. Er wordt afwisselend beroep gedaan op waarneming (de natuur) en op verbeelding, je eigen creativiteit. Het verkennen van de vormenrijkdom in onze dagelijkse omgeving biedt een weg naar grenzeloze creatieve mogelijkheden.

Stap voor stap wordt ook de menselijke figuur onderzocht. Je leert kijken naar juiste verhoudingen, volumes, richtingen en je leert op een gestructureerde manier een portret, torso of figuur boetseren.

In een volgende fase zet je, in overleg met je leerkracht, de stap naar het zelfstandig werken, waarbij de keuze van de onderwerpen en technieken door jezelf wordt aangebracht.

De samenhang tussen inhoud en vorm, materiaal en techniek staat steeds centraal.

Tijdens de opleiding leer je werken met verschillende materialen en technieken: boetseren in klei, gips, assembleren en lassen in metaal, kappen in zachte of harde steen, hout, was, polyester, siliconen, papier-mache, wegwerpmaterialen. Ook het aspect kleur komt aan bod: elk materiaal heeft zijn kleur, kleuren in de massa, patineren, polychromeren, enz.

De academie beschikt over ruime en volledig uitgeruste ateliers, waar je onder vakkundige begeleiding wordt gestimuleerd om je eigen vormtaal en visie te ontwikkelen.

Waar

ateliers in het Heem, Schomstraat 8-10, Heusden-Zolder

Wanneer

  • Atelier Marijke Pans               maandag NM, maandag AV, woensdag AV, vrijdag NM

  • Atelier Veerle Achten             dinsdag NM, dinsdag AV, donderdag NM, donderdag AV

  • Atelier Hedwig Snoeks          vrijdag AV, zaterdag VM

Lesuren

voormiddag: 08u50-12u30
namiddag: 13u20-17u00
avond: 18u20-22u00

 

Onze andere ateliers

Verwittig me wanneer je terug kan inschrijven

Zin in een van onze opleidingen? Heb je interesse om de opleiding te volgen in een volgend schooljaar laat dan hier je e-mail adres achter en we zullen je persoonlijk uitnodigen voor het schooljaar 2019-2020.

Hoe inschrijven?

Via deze link vind je alle informatie over de manier waarop je je kan inschrijven

Het inschrijvingsgeld bedraagt 314 euro voor het schooljaar 2019-2020.

Indien je recht hebt op sociale vermindering, betaal je 132 euro.

Lees meer over
hoe inschrijven
.

----------

Uurroosters

Wanneer worden de lessen gegeven?