Over ons

Historiek van de Academie

ONTSTAAN EN EVOLUTIE VAN DE GEMEENTELIJKE ACADEMIE VOOR BEELDENDE KUNSTEN VAN HEUSDEN-ZOLDER

1960 Na een geslaagde tentoonstelling Kunst uit Heusden, georganiseerd door het gemeentebestuur, groeide een enorme behoefte aan structurele kunstbevordering in de regio en werd een kunstkring gesticht. Het gemeentebestuur stelde een lokaal ter beschikking in het oude politiecommissariaat. Kunstenaar Piet Stockmans fungeerde als leraar van een vrij atelier schilderen.

1964 Het gemeentebestuur besluit echte lessenreeksen voor tekenen en schilderen in te richten. Kunstschilder Staf Beerten werd leraar. Er schreven zich meteen 38 leerlingen in, zodat de klas onmiddellijk moest gesplitst worden.

1965 OPRICHTING VAN DE ACADEMIE.
Van het succes overtuigd, besloot het gemeentebestuur onder impuls van de toenmalige schepen van onderwijs, de heer L.Martens, een Gemeentelijke Academie voor Toegepaste Kunsten op te richten.
De eerste structuur van de school omvatte een voorbereidende afdeling, een orientatiecyclus en een afdeling plastisch tekenen en schilderen. Het werd een succesvolle start met 116 leerlingen.

EVOLUTIE VAN DE ACADEMIE.
Geleidelijk vonden de jeugdafdelingen aangepaste lokalen in plaatselijke lagere scholen. Ook het stads- en gemeentebestuur van Beringen en Houthalen-Helchteren engageerden zich voor de oprichting van creatieve ateliers voor kinderen en jongeren. Zo werd de academie geleidelijk structureel uitgebouwd met als brede basis 15 lagere afdelingen, een middelbare afdeling met 6 vestigingsplaatsen en tenslotte een hogere en specialisatiegraad.

De naam Toegepaste Kunsten werd vervangen door Beeldende Kunsten, want geleidelijk verliep de uitbouw van de academie in de vrije beeldende richting.

1972 De hogere graden belanden in het sfeervolle kasteel Meylandt. Prachtig gelegen in een groene oase was dit een ideale vestigingsplaats.

2000 De academie barst uit haar voegen. Van 116 leerlingen bij haar ontstaan is de academie uitgegroeid tot een van de grotere academies voor beeldende kunsten van Vlaanderen.

2001 De academie start een derde filiaal op in Tessenderlo.

2002 Kasteel Meylandt is nu echt te klein geworden. De afdeling beeldhouwkunst verhuist naar ruime lokalen in het Heem. Zo komt ook extra ruimte vrij voor het atelier vrije grafiek.